beukenhaag_ziektes

Help! Mijn beukenhaag is ziek

Een beukenhaag is een zeer populaire keuze voor veel tuiniers, vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en zeker ook de eenvoudige verzorging. Helaas zijn er wel ziektes die de beukenhaag zou kunnen dragen, welke de haag aan kunnen tasten wanneer ze onbehandeld blijven.

Verschillende soorten ziektes

Een van de meeste voorkomende beukenhaag ziektes is rode beukenhaagziekte, ook wel bekend als; beukenrode vlekkenziekte. Deze beukenhaag ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd de berkenheksenbezem (Taphrina betulina), dit is een van de beukenhaagziektes die vaak wordt geassocieerd met rode vlekken op de bladeren van de beukenhaag.

Er zijn nog een aantal andere beukenhaag ziektes die de beukenbomen kunnen aantasten, waaronder bladluizen, meeldauw en roest. Elk van deze beukenhaagziektes kan de groei en het uiterlijk van de groene beukenhaag aantasten. Het is erg belangrijk om van de symptomen van deze beukenhaagziektes op de hoogte te zijn zodat je snel kan handelen wanneer je deze herkent.

Bestrijden van de ziektes

Er zijn verschillende manieren om deze beukenhaagziektes te bestrijden, de meest milieu vriendelijke manier voor bijvoorbeeld het verwijderen van bladluizen is door de haag te spoelen met een stevige water stroming. Op deze manier zullen veel van de bladluizen van de bladeren van je haag afvallen, hierdoor zul je minder bestrijdingsmiddel nodig hebben. Wat beter is voor het milieu en ook zeker voor je beukenhaag.

Verzorging is het allerbelangrijkste

Het is ook belangrijk je beukenhaag regelmatig te inspecteren en je beukenhaag goed te verzorgen, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van dode of zieke blaadjes, het behandelen van plagen en het geven van de juiste hoeveelheden water en voeding. Een gezonde beukenhaag heeft namelijk een minder grote kans om aangetast te worden door een van deze beukenhaagziektes.

5 tips om je haag te beschermen tegen ongedierte en ziekten

1. Kies de juiste planten en plek in je tuin

Alles begint bij de juiste keuze van de haagplanten. Kies voor soorten die bekend staan om hun weerstand tegen lokale plagen en ziekten. Onderzoek welke planten het beste gedijen in jouw klimaat en bodemtype. Het is ook belangrijk dat je haag op een plek staat waar hij voldoende zonlicht en lucht krijgt. Dit helpt de ontwikkeling van ziekten te voorkomen.

2. Onderhoud is cruciaal

Een regelmatige snoei houdt je haag niet alleen netjes, maar bevordert ook de luchtcirculatie en vermindert de vochtigheid binnen in de haag. Hoe hoger de vochtigheid, hoe beter de omgeving voor het ontstaan van ziekten. Wees alleen wel voorzichtig met hoeveel je snoeit. Te radicale snoei kan stress veroorzaken, wat de plant meer vatbaar maakt voor, inderdaad, ongedierte & ziekten.

Lees gerust onze stap-voor-stap gids voor het snoeien van de haag

3. Zet natuurlijke beschermingsmiddelen in

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan verleidelijk zijn, maar overweeg eerst natuurlijke opties. Door het introduceren van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen, kun je de ongewenste gasten op een milieuvriendelijke manier bestrijden. Deze insecten zijn effectief tegen veelvoorkomende plagen zoals bladluizen en sparen je haag van harde chemische stoffen.

Werkt dit niet, dan kan je overwegen om over te stappen op chemische middelen. Graag adviseren we je om contact op te nemen met de specialist. Deze persoon kan je telefonisch al goed te woord staan in het gezond houden van je haagplanten. 

4. Wees alert en grijp snel in

Een regelmatige inspectie van je haag kan veel problemen voorkomen. Let op tekenen van ziekte of plaag activiteit. Een vroege detectie is essentieel voor een effectieve bestrijding. Bij de eerste tekenen van problemen, behandel de aangetaste gebieden snel om verdere verspreiding te voorkomen.

Enkele tekenen zijn:

  • Bladverkleuring of vervorming. 
  • Vlekken op het blad. 
  • Overmatig bladafval.
  • Zichtbare insecten of larven
  • Schimmelgroei of meeldauw

Mocht je één van bovengenoemde signalen zien, dan is het tijd om actie te ondernemen.

5. Geef de haag goede voeding

Tot slot, een sterke haag begint bij de basis, namelijk de bodem. Zorg voor een rijke, goed gedraineerde bodem die rijk is aan voedingsstoffen. Pas op met overbemesting, wat kan leiden tot een snelle groei die plagen aantrekt of de haag kwetsbaarder maakt voor ziekten.

Meer vragen?

Beuken-haagspecialist helpt graag bij het vinden en verzorgen van beukenhagen. Mocht je meer vragen hebben over haagplanten kun je onze andere blogs met plantadvies bekijken of contact met ons opnemen. Beuken-haagspecialist heeft alle soorten haagplanten in huis voor de particulier en hovenier. In onze kwekerij in Zundert kweken wij diverse soorten haagplanten die we leveren door heel Nederland en Vlaanderen. Wij hebben een passie voor haagplanten. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je 100% garantie geven dat je een haag van goede kwaliteit ontvangt.

Verschil haagbeuk en beukenhaag
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Haagbeuk (Carpinus betulus)

 0,75 6,99 incl. BTW
rode beuk
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

De rode beukenhaag

 1,85 12,75 incl. BTW
groene_beuk
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

De groene beukenhaag

 0,80 11,75 incl. BTW

Artikel delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere berichten

duurzame tuin met beukenhaag

Duurzame tuin

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kiezen steeds meer mensen voor een milieuvriendelijke aanpak bij de inrichting van hun tuin. Een duurzame tuin