Beukenhaag planten in het najaar

Najaar is dé tijd om uw beukenhaag te planten

Een beukenhaag is een prachtige aanvulling op elke tuin. Kies uit een prachtige groene beukenhaag of rode beukenhaag. Met zijn dichte structuur, levendige kleuren en het vermogen om privacy te bieden, is het geen wonder dat veel tuiniers kiezen voor deze haag. Maar wanneer is nu eigenlijk de beste tijd om een beukenhaag te planten? Uit onderzoek blijkt dat de periode voor de winter, in de herfstmaanden, de ideale tijd is om deze haag te planten. 

In dit artikel leggen we uit waarom deze periode zo gunstig is en geven we je praktische tips om je beukenhaag succesvol te planten. Ben je al benieuwd naar het assortiment? Bekijk dan onze haagplanten. 

Waarom is het najaar de beste tijd om een beukenhaag te planten?

  1. Optimale bodemtemperatuur: In de herfst is de bodem nog warm van de zomerzon, wat perfect is voor het ontwikkelen van wortels. De combinatie van warme grond en koelere luchttemperaturen zorgt ervoor dat de beukenhaag zich goed kan vestigen voordat de kou echt toeslaat.
  2. Minder stress voor de planten: Planten ervaren minder stress in de herfst dan in de lente of zomer, omdat de luchtvochtigheid hoger is en de kans op uitdroging kleiner. Dit is vooral belangrijk voor jonge beukenhagen, die kwetsbaar zijn tijdens het inwortelingsproces.
  3. Voorbereiding op de lente: Door je beukenhaag in de herfst te planten, geef je de wortels de kans om zich te vestigen en kracht op te bouwen. In de winter gaat de beukenhaag namelijk in rust. Tegen de tijd dat de lente komt, is je haag klaar om sterk te groeien en te bloeien.
  4. Minder onderhoud nodig: In de herfst regent het vaker, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Dit maakt het onderhoud van je pas geplante haag eenvoudiger en minder tijdrovend.

 

Tips voor het planten van een beukenhaag

Nu je weet dat de herfst de beste tijd is om een beukenhaag te planten, is het tijd om aan de slag te gaan. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je haag goed groeit en gezond blijft.

  1. Voorbereiding van de grond

Een goede voorbereiding van de grond is cruciaal voor het succes van je beukenhaag. Begin met het verwijderen van onkruid en zorg ervoor dat de grond goed losgemaakt is. Dit helpt de wortels om zich gemakkelijker te vestigen.

Tip: Voeg compost of organische meststof toe aan de bodem om de voedingsstoffen aan te vullen. Dit geeft je beukenhaag een goede start.

  1. Kies de juiste plantafstand

Beukenhagen hebben voldoende ruimte nodig om goed te kunnen groeien. De ideale plantafstand is ongeveer 30-40 cm tussen de planten. Dit zorgt ervoor dat de haag dicht genoeg wordt, maar voorkomt ook dat de planten elkaar verdringen.

  1. Plantdiepte en water geven

Graaf een sleuf die diep genoeg is zodat de wortels volledig bedekt zijn, maar zorg ervoor dat de wortelhals (het punt waar de stam in de wortels overgaat) net boven de grond uitkomt. Dit voorkomt wortelrot.

Na het planten is het belangrijk om de haag goed water te geven, zelfs als het regelmatig regent. Vooral in de eerste weken hebben de wortels veel water nodig om zich goed te kunnen vestigen.

  1. Onderhoud in de eerste winter

Hoewel je beukenhaag tijdens de winterperiode weinig onderhoud nodig heeft, is het goed om de haag in de gaten te houden. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tijdens droge periodes en controleer regelmatig op eventuele schade door vorst of ongedierte.

 

Ga zelf aan de slag

Het najaar is zonder twijfel de beste tijd om een beukenhaag te planten. Door je haag in deze periode te planten, geef je de wortels de kans om zich goed te vestigen voordat de lente begint, wat resulteert in een sterke en gezonde groei. Met de juiste voorbereiding en zorg kun je genieten van een prachtige beukenhaag die je tuin jarenlang zal verfraaien.

Dus, als je overweegt om een beukenhaag te planten, aarzel dan niet – begin deze herfst nog en zie hoe je tuin opbloeit in het voorjaar!

Verschil haagbeuk en beukenhaag
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Haagbeuk (Carpinus betulus)

 0,75 6,99 incl. BTW
rode beuk
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

De rode beukenhaag

 1,85 12,75 incl. BTW
groene_beuk
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

De groene beukenhaag

 0,80 11,75 incl. BTW

Artikel delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere berichten

duurzame tuin met beukenhaag

Duurzame tuin

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kiezen steeds meer mensen voor een milieuvriendelijke aanpak bij de inrichting van hun tuin. Een duurzame tuin