haagbeuk blad

Verschil haagbeuk en beukenhaag

Beuken en haagbeuken, twee bomen die vaak worden verward, maar toch zo verschillend zijn. Beide bomen zijn prachtige aanwinsten voor je tuin, maar hebben andere eigenschappen. Het is daarom belangrijk om te weten welke soort je precies wilt planten. Wij leggen je de verschillen uit tussen de beukenhaag en de haagbeuk, zodat jij precies weet welke boom het beste bij jouw tuin past. Van de unieke schors tot de specifieke groei, we zullen alles behandelen zodat jij de keuze kunt maken voor de perfecte boom voor jouw tuin.

wat is het verschil tussen een beukenhaag en haagbeuk?

Het verschil in familie

Het eerste verschil tussen de haagbeuk en beukenhaag is dat ze tot verschillende families behoren. De haagbeuk (carpinus betulus) behoort tot de berkenfamilie (Betulaceae). De beukenhaag (fagus sylvatica) valt onder de beukenfamilie (Fagaceae). Hierbij is er nog een onderscheid tussen de groene beukenhaag (fagus sylvatica) en de rode beukenhaag (fagus sylvatica atropunicea).

Bladverlies

De haagbeuk is een bladverliezende boom, wat betekent dat het zijn bladeren verliest in de herfst en het grootste deel van de winter kaal is. Dit kan een voordeel zijn als je op zoek bent naar een haag die minder privacy biedt in de winter. Ook is de haagbeuk makkelijker te snoeien omdat de takken zichtbaar zijn als de bladeren weg zijn. Aan de andere kant is de beukenhaag een bladhoudende boom, wat betekent dat deze in de herfst en winter zijn bladeren niet verliest. Let er wel op dat de bladeren verkleuren naar bruin. Ook de bladstructuur van de haagbeuk en beukenhaag verschillen. De haagbeuk heeft dikkere en bredere bladen dan de beukenhaag. Daarnaast zijn de nerven in de bladeren van de haagbeuk ook beter zichtbaar.
rode beuk
Beukenhaag in winter
haagbeuk
Haagbeuk

Verschil in groei van de haagbeuk en beukenhaag

Beide bomen kunnen worden gesnoeid. Wel is de haagbeuk gedurende de lente en zomer dichter begroeid dan de beukenhaag. Dit komt door de nauwere groei van de haagbeuk. Het is wel raadzaam om na het planten van de haagbeuk met snoeien te wachten totdat deze die de gewenste hoogte heeft. Bij de beukenhaag is het belangrijk dat je een jongere haag al regelmatig topt. Hierdoor vertakt de beukenhaag goed vanaf de onderkant en groeit hij mooi dicht.

https://www.traditionrolex.com/1

Bestel jouw haagbeuk of beukenhaag online

Nu de verschillen tussen de haagbeuk en beukenhaag duidelijker zijn, kun je de haag kiezen die het beste bij jouw tuin past. Bij Beuken-haagspecialist bestel je eenvoudig een haag naar gewenst formaat online. Wij leveren de bomen snel bij jou thuis vanuit onze kwekerij in Zundert. Door onze jarenlange ervaring in het kweken van haagplanten ben je verzekerd van vol betakte bomen. Benieuwd hoeveel haagplanten je nodig hebt voor jouw tuin? Maak gebruik van de handig calculator en bestel direct online.
Products not found.

Artikel delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere berichten

meidoorn ziektes

Ziektes bij een Meidoornhaag

Een meidoornhaag is een prachtige aanvulling op elke tuin. Het biedt privacy, beschutting en een mooie esthetische waarde. Net als andere planten kunnen meidoornhagen echter