Geschiedenis beukenhaag

De geschiedenis en populariteit van de beukenhaag in Nederland

De beukenhaag. Een karakteristieke groenblijver waar Nederland om bekendstaat. Weelderige landschappen, goed onderhouden tuinen en huizen met groene hagen. En voor die groene omlijstingen kiezen wij graag voor beukenhagen. In deze blog nemen we je mee in de geschiedenis van de beukenhaag en leggen we je graag uit hoe de beukenhaag is omgetoverd tot onze favoriet!

Geschiedenis

De beukenhaag, wetenschappelijk bekend als de Fagus Sylvatica, is oorspronkelijk afkomstig uit Europa. De beukenhaag is al aanwezig sinds de laatste ijstijd. Eerst als enorme boom, maar later ontdekte men dat deze plant ook heel erg geschikt is als haag, mede door zijn dichte wintergroene bladeren.

In Nederland maakten we vermoedelijk voor het eerst kennis met de beukenhaag tijdens de Middeleeuwen. Niet héél veel later, tijdens de Gouden Eeuw (17e eeuw), werd de beukenhaag pas écht populair. Doordat je de beukenhaag heel mooi strak kan snoeien, werd deze vaak gebruikt in formele, geometrische tuinen. Een luxe die destijds alleen aan de adel was voorbehouden.

Tegenwoordig

Vandaag de dag is de beukenhaag nog steeds heel populair. Dit komt mede doordat deze haag heel goed betaalbaar is! Daarnaast kent de beukenhaag nog meer voordelen, zoals:

  • Privacy

De beukenhaag biedt een hoge mate van privacy doordat de haag goed dichtbegroeid is. Ze zijn daarom uitstekend geschikt als natuurlijke afscheiding tussen eigendommen.

  • Flexibiliteit

Zoals we hierboven al noemden werden de beukenhagen vroeger vooral in tuinen van de adel geplaatst, waar ze in de meest strakke en geometrische vormen werden gesnoeid. Beukenhagen kunnen zowel dienen als strakke omheiningen of kunstzinnige sculpturen.

  • Klimaat

We kennen de beukenhaag dus al enige tijd. Doordat zijn oorsprong in Europa ligt, heeft deze haag dus geen enkel probleem met het wisselvallige weer en de bodemomstandigheden. Geen wonder dus dat de beukenhaag zo populair is in Nederland!

  • Dierenwereld

Tot slot heeft de beukenhaag ook nog een groot ecologisch voordeel. Vogels en kleine dieren verstoppen zich graag in deze haag om beschut te zitten en te schuilen voor hun vijanden.

 

Kortom, de beukenhaag heeft een diepgewortelde geschiedenis in Nederland en heeft door de jaren heen zijn charme bewezen en daarmee maakt het een waardevolle aanvulling in de buitenruimte waar naar verwachting nog vele generaties plezier aan gaan hebben!

Ben je nu ook overtuigd van de kracht en betrouwbaarheid van de beukenhaag? Wij hebben twee prachtige beukenhagen in het assortiment: De groene beukenhaag en de rode beukenhaag. Twijfel je nog? Neem dan vandaag nog contact met ons op via info@beuken-haagspecialist.nl. Wij helpen je graag!

Geschiedenis beukenhaag
Products not found.

Artikel delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere berichten

Verschil haagbeuk en beukenhaag

Verschil haagbeuk en beukenhaag

Beuken en haagbeuken, twee bomen die vaak worden verward, maar toch zo verschillend zijn. Beide bomen zijn prachtige aanwinsten voor je tuin, maar hebben andere