buxusvervanger

Wat is een goede buxus vervanger?

Heb je jaar in jaar uit last van een buxusmot plaag? Dat is natuurlijk erg vervelend. Ben je het bestrijden van de motplaag beu en wil je liever een alternatief? Gelukkig zijn er tal van planten die als goede vervangers kunnen dienen en dezelfde look en feel bieden als de buxus, zonder de nadelen. Toch geïnteresseerd in een buxus voor in je tuin? Bekijk het aanbod buxussen

Geschikte buxusvervangers

Een geschikte vervanger voor de buxus is de taxus (Taxus baccata ‘Fastigiata’) ook wel venijnboom genoemd. Een venijnboom heeft een mooie haag kwaliteit en is van onderaf aan betakt. Deze plant is vergelijkbaar met de buxus in vorm en dichtheid, maar heeft donkergroene, lange naaldachtige bladeren. De taxus is zeer winterhard en kan in de volle zon of halfschaduw worden geplaatst. Het groeit relatief langzaam, wat betekent dat het weinig onderhoud vereist.

Een andere geschikte optie is de haagliguster. Dit is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een dichte, groene haag voor hun tuin. Haagligusterplanten hebben stevige takken en mooie, glanzende bladeren. Daarnaast heeft de haagliguster in de zomer ook kleine, witte bloemen, wat de tuin in de zomer mooi opfleurt. Bovendien is deze haagplant gemakkelijk te onderhouden. De liguster kan in de volle zon of halfschaduw worden geplaatst en is zeer geschikt voor hagen, randen en bollen.

buxusvervanger

Voordelen van een taxus of haagliguster

Als het gaat om het kiezen van een haagplant, is de taxus een uitstekend alternatief voor de buxus. De taxus heeft een aantal voordelen ten opzichte van de buxus en kan daarom een betere keuze zijn voor bepaalde situaties. Hieronder beschrijven we de voordelen van een taxus ten opzichte van een buxus.

Groeisnelheid: Een van de grootste voordelen van de taxus ten opzichte van de buxus is de groeisnelheid. Dit betekent dat een taxus sneller een volle haag vormt en dus eerder privacy biedt. 

Winterhardheid: Taxus is veel beter bestand tegen de kou dan buxus. In de winter kan de buxus namelijk veel schade oplopen door vorst en sneeuw. Haagliguster is winterhard en kan temperaturen tot -20°C overleven. Buxus kan gevoelig zijn voor vorst en kan gemakkelijk beschadigd raken bij strenge winters.

Onderhoud: De taxus is over het algemeen gemakkelijker te onderhouden dan de buxus. De taxus hoeft minder vaak gesnoeid te worden, en als je dat wel doet, groeit hij snel weer terug. Buxus is gevoelig voor verschillende ziekten en plagen, waaronder de beruchte buxusmot. Haagliguster heeft minder last van ziekten en plagen en is daardoor gemakkelijker te onderhouden.

Uiterlijk: Hoewel de taxus en de buxus beide een groenblijvend uiterlijk hebben, heeft de taxus vaak een diepere, donkerdere kleur. Bovendien heeft de taxus een vollere en meer natuurlijke uitstraling dan de strakke buxus. 

Kosten: Haagliguster is over het algemeen goedkoper dan buxus en kan daardoor een goede keuze zijn voor wie een grote haag wil planten.

Ecologische waarde: Haagliguster heeft een hogere ecologische waarde dan buxus. De plant trekt bijen en vlinders aan en biedt schuilplaatsen aan verschillende dieren.

Bestel een goede buxus vervanger online

Kortom, er zijn tal van alternatieven voor de buxus die dezelfde look en feel bieden, maar minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen. Bekijk ons assortiment haagplanten en bestel direct via de webshop.

Products not found.

Artikel delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere berichten

meidoorn ziektes

Ziektes bij een Meidoornhaag

Een meidoornhaag is een prachtige aanvulling op elke tuin. Het biedt privacy, beschutting en een mooie esthetische waarde. Net als andere planten kunnen meidoornhagen echter