Beste beukenhaag voor mijn tuin

Welke beukenhaag past het beste bij mijn tuin?

Beukenhagen zijn een populaire keuze voor tuinliefhebbers vanwege hun uiterlijk en functionaliteit. Ze bieden niet alleen een natuurlijke afscheiding, maar ze dragen ook bij aan het milieu. Een win-win situatie dus! Nu vraag je je wellicht af welke het meest geschikt is voor jouw tuin? Wij zoeken het voor je uit!

Soorten beukenhagen

Er zijn twee prominente soorten beukenhagen die je kunt overwegen voor je tuin. Er bestaan nog veel meer soorten beukenhaag, maar wij richten ons nu even op de groene beukenhaag en de rode beukenhaag. Als we alle soorten zouden bespreken, zou je bijna door de beuken het bos niet meer zien ;). Beide beuken hebben hun eigen voor- en nadelen en onderscheiden zich in bepaalde kenmerken. 

Groene beukenhaag (Fagus Sylvatica)

De groene beukenhaag, of de Fagus Sylvatica, is bekend om zijn bladhoudende eigenschap. Dit betekent dat deze haag zijn groene bladeren behoudt, zelfs in de winter! Het blad is mooi glanzend en heeft een frisse, groene kleur. 

Voordelen:

 • Biedt een natuurlijke afscherming en privacy
 • Vereist minimaal onderhoud. Één tot twee keer per jaar is voldoende*.
 • Draagt bij aan het milieu door CO2 op te nemen en om te zetten in zuurstof, temperatuur en water te reguleren en nog veel meer!

*Bij een volgroeide beukenhaag

Nadeel:

 • Jonge exemplaren zijn wat gevoelig voor droogte; ze hebben regelmatig water nodig om mooie en sterke beukenhagen te worden

Ideale omstandigheden

 • De beuk gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige, maar niet te natte grond
 • Ze groeien het beste in de volle zon tot halfschaduw
 • Snoeien is mogelijk in het voorjaar of in de zomer. Snoei niet bij strenge vorst
 • Planten tussen oktober en april

Rode beukenhaag (Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’)

De rode beukenhaag, of de Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’, is net als de groene beukenhaag een bladhoudende haag. Naast deze eigenschap staat deze rode beukenhaag bekend om zijn opvallende donkerrode kleur en strakke uiterlijk. 

Voordelen:

 • Zorgt voor een mooie, natuurlijke erfafscheiding
 • Is bladhoudend, waardoor hij het hele jaar door aantrekkelijk blijft
 • Deze haag kan gebruikt worden ter vervanging van de schutting

Nadelen:

 • De jonge boompjes zijn wat gevoelig voor een veranderlijke grond. Aanplanten wordt afgeraden bij vorst of erg natte grond

Ideale omstandigheden:

 • De beste tijd om de rode beukenhaag te planten is tussen oktober en april. Dan is de plant in rust en heeft hij alle energie om zijn wortels verder te ontwikkelen
 • Ze groeien het beste in de volle zon tot halfschaduw

 

Eenvoudig online bestellen

Zowel de groene beukenhaag als de rode beukenhaag hebben voor- en nadelen. De verschillen zijn minimaal. De keuze tussen een rode of groene beukenhaag hangt dus voornamelijk af van je persoonlijke, esthetische voorkeur. Als je op zoek bent naar een traditionele, frisse groene uitstraling, is de groene beukenhaag een uitstekende keuze. Als je echter iets unieks en opvallends wilt, dan is de rode beukenhaag de beste optie. Wat je keuze ook is, beide hagen zullen zeker een prachtige aanvulling zijn op je tuin!

Products not found.

Artikel delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere berichten

meidoorn ziektes

Ziektes bij een Meidoornhaag

Een meidoornhaag is een prachtige aanvulling op elke tuin. Het biedt privacy, beschutting en een mooie esthetische waarde. Net als andere planten kunnen meidoornhagen echter